снимка БулфотоДобавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане, а

...
снимка БулфотоДобавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане, а
Коментари Харесай

Иван Нейков: Добавката от 50 лв. е социално подпомагане, няма общо с пенсионната система

снимка Булфото

" Добавката към пенсиите с 50 лева е обществено подкрепяне, а няма нищо общо с пенсионната система ". Това сподели пред БНР Иван Нейков, някогашен обществен министър и ръководител на УС на Балканския институт по труда и обществената политика. Той изясни, че пенсията е обвързвана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек, съобщи.

" Т.нар. швейцарско предписание го има в закона и всяка година на 1-ви юли ще има промяна на пенсиите, която е съгласно инфлацията и общия застрахователен приход от миналата година ", посочи специалистът.

Иван Нейков разяснява, че доста правилно хората задават въпроса по кое време ще бъде минимизирана възходящата разлика сред старите и новите пенсии.

" Трябва да се обмисля въпросът за механизъм за затваряне на ножицата сред старите и новите пенсии. Това основава чувство за неправда у хората. Трябва политическа воля, с цел да се стигне до положителните решения ".

По думите на Нейков всяка страна има лична осигурителна система, а няма европейска пенсия.

Той акцентира, че в страна, където заплатите са по-високи, разумно е и пенсиите да са по-високи:

" Истината не е в пенсионната система, а в цената на труда. Държавата има един единствен инструмент, с който може да въздейства на приходите на хората - това е минималната работна заплата. Докато сме по този начин - единствено с минималната работна заплата да влияем - няма да сменим модела на образуване на приходите на хората ".

Той беше безапелационен, че при такава политика на заплати няма по какъв начин да се стигне до друго качество на живот на пенсионерите.

" В момента е по-неизгодно парите да се държат в банки, в сравнение с в пенсионните фондове ", уточни някогашният обществен министър.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР